اگر به یاد داشته باشید در پست قبل با تعریف و تاریخچه آجر آشنا شدیم اما در این پست می خواهیم به بررسی انواع آجر بپردازیم.
آجرها به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند:
سطح این نوع آجرها کاملا ناصاف است و از این رو به آجر گری نیز معروف است. آجرهای فشاری برای اکثر کارهای ساختمانی مانند استفاده در طاق ضربی، گر چینی، دیوارهای باربر و تیغ چینی استفاده می شوند؛ و از این رو به آجر فشاری معروف شد که در ابتدا تولید این آجر با دست زده می شد و کارگران می بایست گل را به گوشه های قالب فشار می دادند تا قالب آجر را به خوبی پر کنند به همین دلیل به آجر فشاری معروف شد.
این آجرها به نام آجر قزاقی نیز معروف است و دلیل این نامگذاری این است که اولین بار در ایران روزها از این آجرها برای ساخت سرباز خانه ها استفاده کردند.
ابعاد این آجر ۲۱×۱۰×۵٫۵ سانتی متر است و خود آن انواع مختلفی دارد که عبارت اند از:
تفاوت این نوع آجر با آجر فشاری در جنس سفال آن است و سوراخ های متعددی است که در آن تعبیه می شود که بعضی از آجرها 10 و برخی 8 سوراخ دارند و این سوراخ ها فواید گوناگونی دارند که از جمله مهم ترین آن عبارت اند از:
این سوراخ ها باعث می شوند که چسبندگی این آجرها با ملاتی که استفاده می شود تا حد بسیار زیادی افزایش یابد
دوم اینکه وجود این سوراخ ها در آجر باعث سبکی بیشتری آن خواهد شد. این آجرها دارای گوشه های تیز و سطوحی کاملا صاف هستند که معمولا به رنگ های قرمز، زرد و سفید در بازار وجود دارند.
آجر رنگی با اضافه کردن اکسید فلزات تهیه می گردد. اگر در موقع چیدن آجرها در کوره خشت ها به صورت چپ و راست روی هم چیده شوند آجر ابلق تهیه می شود و روی آجر رگه های رنگی موربی مشاهده می شود.
جنس این آجرها نسبت به آجرهای فشاری شکننده تر بوده و جذب آب آن کمتر از آجر فشاری است ابعاد این آجرهای ماشینی ۲۲×۱۱×۵٫۵ بوده و در ضخامت های ۳ و ۴ و ۵ سانتی متری در بازار عرضه می گردند.
این آجرها در نماسازی به کار برده شده و با توجه به رنگ های آنها نام گذاری می شوند.
منبع: ساختمان 115