در پست قبل با صنعت ساختمان سازی آشنا شدیم. در این پست به بررسی انواع ساختمان از نظر سازه خواهیم پرداخت. شاید بتوان گفت ساختمان خوب ساختمانی است که راحت، آرام، مفید، قابل استفاده، زیبا، محکم و با دوام باشد. همچنین عوامل دیگری مثل اقتصادی و کم هزینه بودن آن، هماهنگ بودن با شرایط محیطی و فرهنگ و متناسب بودن با نیازهای جسمی و روحی در این موضوع نقش مهمی را دارد.
بر این اساس ساختمان ها به 6 دسته تقسیم می شوند که عبارت اند از:
1- ساختمان های بتنی
2- ساختمان های فلزی
3- ساختمان های بنایی
4- ساختمان های خشتی و گلی
5- ساختمان های چوبی
6- ساختمان های ترکیبی
ساختمان بتنی: ساختمانی است که برای اسکلت اصلی آن از از بتن آرمه (شن، ماسه، سیمان، فولاد به صورت میلگرد ساده یا آجدار) استفاده می شود. این ساختمان ها توسط سقف ها به وسیله تاوه (دال) های بتنی پوشیده می شود و یا از سقف های پیش ساخته و یا از سقف های تیرچه بلوک پوشیده می شود. از انواع آجر مثل آجر ماشینی سوراخ دار، سفال تیغه ای، فوم استاندارد ضد حریق، آجر معمولی فشاری، تیغه چوبی یا گچی استفاده می شود. در این نوع ساختمان جهت ساخت ستون ها از بتن آرمه (بتن مسلح) استفاده می کنند. این نوع ساختمان استحکام زیادی در برابر حوادث طبیعی دارند.
ساختمان فلزی: در این نوع ساختمان ها برای ساختن ستون ها و پل ها از پروفیل های فولادی و همچنین برای مقابله با زلزله از باد بندهای فلزی استفاده میشود. در ایران معمولاً برای ساختن ستون ها از تیرآهن های دوبل یا بال پهن های تکی استفاده می شود.
ساختمان های بنایی: منظور از این نوع ساختمان ها آن هایی است که مصالح استفاده شده در آن آجر، بلوک سیمانی، سنگ است. اسکلت اصلی این نوع ساختمان ها آجر است و برای ساختن سقف در ایران معمولا از پروفیل های فولادی و آجر به صورت طاق ضربتی استفاده می شود.
ساختمان های خشتی و گلی: اسکلت اصلی این دسته از ساختمان گل و خشت خام است و تعداد طبقه آن از یک طبقه تجاوز نمی کند و در برابر زلزله و نیروهای جانبی اصلا مقاوم نیست.
ساختمان چوبی: این نوع از ساختمان ها معمولا در مناطقی که چوب ارزان و در دسترس است ساخته می شود مناطقی مثل ایالت های کشور آمریکا، شهرهای جنوبی کشور اتریش و… . این نوع ساختمان ها در ایران به دلیل کمبود چوب کمتر ساخته می شود.
ساختمان های ترکیبی: برخی از ساختمان ها از ترکیب ساختمان هایی که در بالا اشاره کردیم مانند ساختمان های فلزی – آجری، فلزی – بتنی و… به وجود می آید.