در پست قبل با انواع آجر و توضیحاتی درباره ابعاد، اندازه، رنگ، کاربرد و… آشنا شدید. در این قسمت می خواهیم به بررسی بقیه آجرها بپردازیم.
این آجرها طیف کاربرد بسیار گسترده ای دارند و همان گونه که از نام آن پیداست روی سطح آن از لعاب استفاده می کنند. از جمله کاربردهای آن می توان به نماسازی، کف سازی، قرنیز دیوارها و کنار باغچه اشاره کرد.
این آجرها در مساجد و حسینیه ها نیز کاربردهای زیادی از جمله ساخت کتیبه های اطراف محراب، گنبد، سردرها و بسیاری موارد دیگر است.
این نوع از آجرها از جنس ماسه و میزانی آهک است. دارای سطوحی صاف و رنگ های گوناکون می باشد این نوع آجر همانند آجرهای معمولی مصرف می شوند ولی مقاومت فشاری بیشتری نسبت به آجرهای معمولی دارند و از آن بیشتر در سنگ فرش خیابان ها و پله های داخلی ساختمان ها استفاده می شود.
این آجرها از ماسه سیمان و به وسیله ماشین آجر زنی تولید می گردد و به علت تنوعی که در رنگ و شکا دارند، معمولا در محوطه سازی و آجرفرش حیات، پیاده روی خیابان ها و پارک ها استفاده می شوند و اشکال گوناکون و اندازه های کاملا متفاوتی دارند.
این آجرها از جنس ماسه سیمان تولید می شوند و دارای سوراخ هایی با ضخامت جداره حدود 8 میلی متر و به شکل مکعب مستطیل می باشند.
با توجه به اینکه این آجرها از جنس سفال و توخالی هستند توان باربری ندارند و از آنها صرفا در دیوار کشی پارتیشن ها و جدا کننده فضاهای غیر باربر استفاده می شود.
این آجرها برای پوشاندن سقف هایی با تیرچه بتنی استفاده می شود و عایق صدا و همچنین حرارت است. البته باید گفت ایمن آجرها از ماسه سیمان نیز تولید می گردد.
این آجرها ۴۰ سانتی متر پهنا داشته و با ارتفاع ۲۰ یا ۲۵ سانتی متر و هم چنین طول ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر روی تیرچه قرار گرفته و همانند آجرهای سفال در کارخانه به صورت تمام اتوماتیک تولید می شوند.
این نوع آجرها معمولا در صنعت ذوب آهن همچنین در بخاری ها و حتی شومینه ها به کار می رود و بسته به موارد مصرف متعددی که دارد در اندازه های مختلف تولید می شود و منظور از نسوز بودن آجر به معنای مقاومت کامل آن در برابر آتش سوزی نیست بلکه باید گفت این آجر تنها تا حد معینی در برابر حرارت مقاومت می کند.
در ساخت این آجرها مخلوط خاک رس، ماسه، منزیت و دولومیت را با یکدیگر مخلوط کرده و با گل رس و آهک شکفته و اکسید منیزیم با هم می پزند.
منبع: ساختمان 115