برای تخریب و نوسازی ساختمان های قدیمی ابتدا باید مجوزهای لازم از جمله پروانه ساخت و ساز و جواز را از طرف شهرداری دریافت نمایید. لازمه یک تخریب اصولی با کمترین حادثه رعایت مراحل مختلف تخریب می باشد.
مراحل تخریب و نوسازی ساختمان های قدیمی
برای تخریب و نوسازی ساختمان های قدیمی مالکان آنها پس از طی مراحل قانونی می توانند نسبت به تخریب ساختمان فرسوده خود بدین طریق و گام به گام پیش روند:
- ایجاد حریمی ایمن و مطمئن بر اساس ضوابط شهرداری
- قطع انشعابات گاز با درخواست از اداره گاز محل
- قطع برق کل ساختمان از کنتر اصلی
- قطع آب ساختمان از کنتر اصلی با بستن شیر فلکه
- باز کردن تمام تجهیزات برقی و مکانیکی و شیرآلات مانند باز نمودن کلید و پریزها، لوسترها، حباب های چراغ ها، بازنمودن لامپ ها، بیرون کشیدن سیم های برق از داخل دیوار، باز کردن شیرهای مربوط به آب گرم کن، پکیج، کولرهای آبی و گازی، بازکردن فن سرویس بهداشتی و آشپزخانه و هود، باز کردن کابینت های آشپزخانه و سینک ظرف شویی و گاز رو میزی و… و انتقال آنها به خارج از ساختمان.
- جداسازی شیشه ها از درب و پنجره ها
- جداسازی درهای چوبی و آهنی و پنجره ها و چارچوب های چوبی و فلزی از دیوارها
- جمع آوری ایزوگام و عایق رطوبتی بام و رسیدن به سقف
- اگر دیوارها باربر باشند و سقف طاق ضربی باشد تخریب طاق ضربی و جداسازی تیرآهن ها
- اگر اسکلت ساختمان فلزی باشد و سقف آن از نوع طاق ضربی ابتدا تخریب طاق ضربی و بعد تخریب دیوارها و بعد از آن برداشتن اسکلت فلزی از سمت بالاترین سقف به سمت پایین ترین سقف باید انجام پذیرد.
-
-
- اگر اسکلت ساختمان فلزی و سقف آن تیرچه بلوک باشد، باید اول تخریب سقف ها و دیوارهای هر طبقه با چکش هیدرولیکی و بعد از آن برداشتن اسکلت فلزی از بالاترین قسمت به سمت پایین انجام می پذیرد.
- اگر اسکلت ساختمان بتونی و سقف آن از نوع دال دو طرفه (تاوه بتونی) باشد تخریب از بالاترین طبقه به سمت پایین ترین طبقه با چکش هیدرولیکی انجام می شود.
- اگر ارتفاع ساختمان از طول بازوهای بیل مکانیکی که چکش هیدرولیکی بر روی آن قرار دارد بیشتر باشد، در این صورت ساختمان از بالا به پایین به وسیله کمپرسور (چکش های بادی) و چکش های برقی تخریب می شود و مصالح تخریب شده توسط کارگران به صورت دستی با ایجاد کمترین آلودگی و گرد و غبار به محوطه هدایت می شوند و از آنجا بارگیری و به خارج از ساختمان منتقل می گردد.
- مواد ناشی از تخریب شامل نخاله های ساختمانی و آهن آلات فرسوده، مستهلک و قابل استفاده و یا غیر قابل استفاده جهت کاربری های دیگر به خارج از ساختمان هدایت می شود.
- اگرساختمان آجری باشد و ملات استفاده شده ماسه سیمان باشد، پس آجرها به صورت سالم از ملات جدا نمی شوند؛ بنابراین پس از جداسازی سقف، به وسیله ماشین آلاتی مانند لودر، بیل مکانیکی و بیل بکهو همزمان با تخریب دیوارها، نخاله ها و مواد ناشی از تخریب بارگیری شده از ساختمان به محل دیگری حمل می گردد.
- هنگام تخریب ساختمان باید سعی شود که از انشعابات اصلی آب و گاز و برق محافظت گردد تا به آنها آسیبی وارد نشود.
- مقداری از ارتفاع چاه های فاضلاب قدیمی باید با آهک و بعد با خاک پر شوند و سعی کنید به هیچ عنوان از مواد ناشی از تخریب دیوارها چاه های فاضلاب را پر نکنید؛ زیرا در این صورت آلودگی های زیست محیطی ناشی از چاه های فاضلاب فرسوده منتشر خواهد شد.