در پست های قبل با طراحی ساختمان و گودبرداری آشنا شدیم در این پست می خواهیم به برسی محوطه و چگونگی ساخت آن بپردازیم. به زبان ساده به چگونگی قرار دادن و به کارگیری المان های مورد نیاز در یک فضا، محوطه سازی گفته می شود.
بعضی از افراد فکر می کنند که ساخت محوطه به معنی تعیین فضای سبز و جدول بندی می باشد اما باید گفت این مورد جز ناچیزی از پروژه ها و عملیات محوطه سازی می باشد.
این کار به منظور آماده کردن و مسطح نمودن محوطه ساختمان ها و ایجاد فضای سبز می باشد که مواردی مثل خیابان سازی، طراحی پیاده رو، شبکه های جمع آوری آب و فاضلاب و… را در بردارد.
افرادی که ساخت پروژه را به عهده می گیرند مانند پیمانکاران و سازندگان، ساخت و ساز را بر اساس محدوده زمانی معین و طبق نقشه اجرایی و قدم به قدم پیش می روند.
اگر موارد ضروری و اضطراری در اجرا و انجام پروژه رعایت نشود، موجب بروز مشکلاتی می شود در نتیجه پیمانکار موظف است با هزینه خودش مشکل را رفع کند.
تخریب: در محل برخی از پروژه ها تخریب ساختمان های فرسوده ضروری است.
پر کردن چاه ها: اگر پیمانکار هنگام اجرای پروژه با چاه فاضلاب و یا قنات خشک مواجه شود باید به پر کردن آن اقدام نماید.
جلوگیری از ورود و نفوذ آب به محوطه: برای جلوگیری از عبور و نفوذ آب به محوطه پروژه عملیاتی مثل سنگ چینی، لوله کشی و ساخت تاسیسات مناسب جهت کنترل آب های اضافی باید طبق دستور دستگاه نظارت و نقشه اجرایی صورت گیرد.
پاک کردن سطوح از گیاهان و درختان: جهت طراحی محوطه مکان مورد نظر باید از هرگونه درخت و گیاه پاک شود؛ همچنین باید پستی ها و بلندی های اضافه از بین ببرو و زمین مسطح شود.
تامین آب کشاورزی و شهری: سیستم حفاظت کارگاه باید طوری باشد که در طول پروژه مشکلی در تامین آب برای زمین های کشاورزی اطراف و یا آب شهری به وجود نیاید.
زهکشی محوطه و زهکشی زیر زمینی: زهکشی محوطه باید طبق دستور دستگاه نظارت و نقشه اجرایی انجام شود و منظور از این کار، کنترل سطح آب زیزمینی تا تراز مشخص و نیز خارج کردن آب های ناشی از بارندگی می باشد.
و در نهایت زهکشی زیر زمینی برای ثابت نمودن سطح آب زیر زمینی صورت می گیرد و از نفوذ آب به ساختمان و نم کشیدن آن نیز جلوگیری می کند.