کف ساز یکی از موارد مهمی است که در پروژه های عمرانی مخصوصا در ساختمان سازی باید مورد توجه بسیار قرار گیرد؛ زیرا این کار هم به دوام وهم به زیبایی ساختمان می افزاید.
کف سازی از مواردی است که اگر خوب انجام نشود هم به کارایی سازه لطمه وارد می کند و هم ممکن است خسارات جبران ناپذیری را به بار آورد مثلا کف سازی در جاده سازی از اهمیت ویژه و بالایی برخوردار است.
نکته قابل توجه این است که قبل از اجرای فونداسیون باید کف سازی اجرا شود در این مرحله باید چاه های قدیمی با مصالح مناسب پر شوند که اگر این کار انجام نشود، ترک خوردگی و نشست ساختمان در حین کار و یا حتی بعد از اتمام کار به وجود خواهد آمد.
این عمل در 3 مرحله صورت می گیرد که عبارت اند از:
1- زیرسازی: این کار برای جلوگیری از نشست کردن زمین و حفاظت از تاسیسات عبوری از زیر سطح مثل لوله های فاضلاب می باشد. زیرسازی خود شامل دو مرحله است:
الف) متراکم سازی خاک و کوبیدن کف
ب) ماهیچه کشی
2- تسطیح: در این مرحله باید همباد کردن سطوح و تراز بندی انجام شود. اگر کف سازی در جایی انجام شود که احتمال جاری شدن آب وجود داشته باشد، ابتدا باید شیب بندی مناسبی برای هدایت آب روها انجام شود مثل پشت بام یا کف پیلوت.
برای تسطیح کف فونداسیون نیز از بتون مگر استفاده می شود و اگر نیاز باشد از نفوذ آب به زیر سطح جلوگیری شود، باید در مرحله بعدی کف سازی، عایق کاری با استفاده از ایزوگام یا قیرگونی انجام شود.
که البته در این مورد باید گفت در موقع عایق کاری دقت شود که ملات هایی با مصالح ریز دانه استفاده شود زیرا استفاده از سنگدانه های درشت و تیزگوشه باعث سوراخ شدن لایه عایق کاری بر اثر فشار خواهد شد و در هنگام عایق کاری باید کارگران نیز مراقب باشند که از کفش های نرم استفاده کنند تا باعث سوراخ شدن لایه عایق کاری نشوند.
3- روسازی یا سنگ فرش کردن: در این مرحله باید با ریسمان کشی کلیه سنگ فرش ها به صورت همباد و هم تراز با یکدیگر اجرا شود تا ازمانی که ملات زیر کار خود را نگرفته است، نباید از روی آنها عبور کرد.
برای حاشیه ها نیاز است که سنگ فرش ها به صورت تکه ای به کار برده شود که در برش سنگ ها و تکه کردن آن نیز باید دقت کافی صورت گیرد.
در سنگ فرش کردن محوطه ها حتما باید از مصالح با استقامت و با ضخامت بیشتر مثل سنگ ها استفاده گردد و باید به این نکته توجه داشته باشیم که هرچقدر ابعاد سنگ بزرگتر و ضخامت آن کمتر باشد، امکان شکستن و ترک خوردن آن بیشتر می شود.
یکی از انواع سنگ هایی که در کف سازی مورد استفاده قرار می گیرد، به اصطلاح سنگ کلوچه است که ابعاد آن کوچک و قیمت آن نیز مناسب است؛ در عین حال کلفتی و ضخامت آن برای این کار مناسب است ولی به دلیل کوچک بودن آن باید آن را با مهارت خاصی به کار برد که در این مرحله کلا از کارگرها و بناهای کاربلد استفاده کرد.
جهت احداث پارکینگ یا گذرگاه های عبور وسایل نقلیه و ماشین آلات سنگین حتما باید عیار سیمان در ملات مصرفی بالا باشد تا مقاومت کافی در برابر سنگینی و فشار عبور وسایل نقلیه را داشته باشد.
در صورت تمایل می توانید پست های زیر را مورد مطالعه و برسی قرار دهید.